Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 27. Taraflar Konferansı (COP27) 6-18 Kasım 2022 tarihleri arasında Mısır'ın Şarm El-Şeyh şehrinde gerçekleştirildi. 10/11/2022 tarihinde konferansın Türkiye pavillonunda, “Döngüsel Ekonomi, Sürdürülebilir Tüketim Üretim Konularında Bölgesel İşbirliğinin Rolü” konulu bir yan etkinlik düzenlendi.
DEEP Teknik Destek Projesi Ekip Lideri Mihail Dimovski’nin modere ettiği panele Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü Şube Müdürü Demet Erdoğan, Avrupa-Akdeniz Ekonomistleri Derneği'nden Dr. Cynthia Enchave, REC Türkiye'den Dr. Rıfat Ünal Sayman ve Clima Med Projesi’nden DAI Kıdemli Uzmanı Ruslan Zhechov katılım sağladı.
Geniş katılımlı panelde, Mihail Dimovski’nin yaptığı açılış konuşması sonrasında, Demet ERDOĞAN tarafından AB Döngüsel Ekonomi Modeli doğrultusunda Türkiye’nin atık yönetiminde yaptığı çalışmalar ve mevcut durum, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından döngüsel ekonomiye ilişkin strateji ve yol haritasını belirleme hedefi ile yürütülen “Türkiye’nin Döngüsel Ekonomiye Geçiş Potansiyelinin Değerlendirilmesi için Teknik Destek Projesi”ne dair bilgiler ile atık ve iklim bağlamında gerçekleştirilen çalışmalar paylaşılmış, hedefler ortaya konulmuştur.
Ayrıca, proje ile ülkemize özgü bir “Döngüsel Ekonomi Strateji ve Eylem Planı”nın hazırlanacağı, eylem planının hazırlanmasını desteklemek için “Sektörel Etki Değerlendirme Çalışması” yapılacağı, AB Plastik Stratejisi ve Tek Kullanımlık Plastik Direktifi doğrultusunda mevcut uygulamaların gözden geçirilerek tek kullanımlık plastikler ve deniz çöplerine ilişkin ülkemize özgü bir yol haritası geliştirileceği hususları da dile getirilmiştir.
Avrupa-Akdeniz Ekonomistleri Derneği'nden Dr. Cynthia Enchave tarafından gerçekleştirilen “Döngüsel ekonomi ve Dayanıklı Şehirler” başlıklı sunumda, kentsel ve kırsal simbiyoz, şehir planlamada döngüsel ekonominin rolü, yenilenebilir enerji kaynakları, biyogaz uygulamalarına ilişkin bilgi ve deneyimler paylaşılmış olup yenilenebilir enerji entegrasyon planları, mobilite planları ve şehir planlamasına dair öneriler sunulmuştur.
REC Türkiye'den Dr. Rıfat Ünal Sayman tarafından gerçekleştirilen “Türkiye’nin Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Ulusal Eylem Planı” başlıklı sunumda kaynak verimliliği uygulamalarının sanayiye dâhil edilmesini sağlamak, Döngüsel Ekonomiyi destekleyen çevre dostu iş modellerinin geliştirilmesini teşvik etmek ve bu eylemleri destekleyen politika araçları oluşturmak için Sürdürülebilir Tüketim ve Üretim Ulusal Eylem Planı (STÜ-UEP) ve Yol Haritası geliştirilmesi çalışmalarından bahsederek atık elektrikli ve elektronik eşyalar özelinde mevcut durum bilgileri ve yapılan çalışmalara değinmiştir.
Son olarak, Clima Med Projesi’nden DAI Kıdemli Uzmanı Ruslan Zhechov tarafından “Döngüsel ekonomi ve İklim Değişikliği” başlıklı bir sunum gerçekleştirilmiş olup sunumda döngüsel ekonomi stratejileri, akıllı ürün kullanımı ve üretimi, ürünlerin kullanım ömrünün uzatılması ve uygulanması, iklim değişikliği kazanımları, malzeme ve enerji verimleri, döngüsel ekonomi politikaları ve politikalar arası ilişkilendirmeye dair bilgiler paylaşılmıştır.
Panel, ülkemizde yeni bir bakış açısının geliştirilmesi ve sürdürülebilir bir gelecek inşa edilmesi hedefleri ve “Döngüsel ekonomi ve yeşil kalkınma ile yaşanabilir bir dünya” teması ile tamamlanmıştır.