Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yürütülen “Türkiye'nin Döngüsel Ekonomiye Geçiş Potansiyelinin Değerlendirilmesi için Teknik Destek (DEEP) Projesi” kapsamında düzenlenen “Sektörel Etki Analizi Danışma Toplantısı”; 02 Mayıs 2023 tarihinde Bakanlık temsilcileri, sektör temsilcileri ve proje teknik destek ekibinin katılımıyla Ankara’da gerçekleştirildi.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının ev sahipliğinde düzenlenen toplantı Çevre Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Sayın Recep Akdeniz’in açılış konuşmaları ile başladı.
Toplantı; AB Döngüsel Ekonomi Paketi'nde yer alan tedbirlerin Türkiye'nin döngüsel ekonomiye geçiş sürecinde belirlenen kilit sektörler (Plastik, ambalaj ve ambalaj atıkları, tekstil, gıda ve biyokütle, elektronik ve bilgi iletişim teknolojileri, piller ve araçlar, inşaat, yıkıntı atıkları ve binalar) üzerindeki etkilerinin değerlendirilmesi amacıyla düzenlendi.
Ulusal Döngüsel Ekonomi Stratejisi ve Eylem Planı hazırlığı için önemli bir altyapı özelliği taşıyan "Sektörel Etki Analizi" çalışmaları çerçevesinde düzenlenen Sektörel Etki Analizi Danışma Toplantısıyla;
kilit sektörler üzerindeki olası etkilere ilişkin Proje kapsamında elde edilen ön sonuçlar, geliştirilen senaryolar ve daha önce gerçekleştirilen firma görüşmeleri çıktıları paylaşıldı.
Toplantıda; DEEP Projesi Takım Lideri Sayın Mihail Dimovski “DEEP Projesi ve Sektörel Etki Analizi Faaliyetinin Amacı”na dair bir sunum gerçekleştirdi. DEEP Projesi Kıdemli Kilit Olmayan Uzmanı Sayın Özge Yılmaz “Sektörel Etki Analizi Metodolojisi ve Anket Formu” ve “Sektörel Etki Analizi Gelinen Aşama ve Ön Sonuçlar” konusunda bilgiler sundu.
Toplantı kapsamında çalışma grubu oturumları da düzenlendi. Bu çerçevede; kilit sektörlerden temsilciler ile aşağıdaki konular tartışıldı:
Bu çalışmalar ışığında toplantıya katılan sektör temsilcilerinden, döngüsel ekonomiye geçiş sürecindeki mevcut çabalara ve olası etkilere ilişkin geri bildirimlerin alınması hedeflendi.