Türkiye’nin döngüsel ekonomiye geçişinin teşvik edilmesi ve AB Döngüsel Ekonomi Modeli doğrultusunda Türkiye’nin döngüsel ekonomiye geçişte kurumsal ve teknik kapasitesinin güçlendirilmesi amacıyla Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yürütülen “Türkiye’nin Döngüsel Ekonomiye Geçiş Potansiyelinin Değerlendirilmesi için Teknik Destek Projesi” (DEEP Projesi) kapsamında, “Entegre Atık Yönetiminde Kullanılan Ekonomik Araçların Değerlendirilmesi Çalıştayı” düzenlendi. Çalıştay, kamu kurumları ve özel sektör temsilcilerinin katılımıyla 29-30 Nisan 2024 tarihlerinde Ankara’da gerçekleştirildi.
Çalıştayın açılış konuşmaları Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü, Döngüsel Ekonomi ve Atık Yönetimi Dairesi Başkanı Sabriye Ayhan ve DEEP Projesi Takım Lideri Mihail Dimovski tarafından yapıldı.
Döngüsel Ekonomi ve Atık Yönetimi Dairesi Başkanı Sabriye Ayhan çalıştayın açılışında yaptığı konuşmada, döngüsel ekonomide en önemli konunun atıkların yönetilebilmesi olduğunu vurgulayarak, atıkların tekrar kullanılabilmesi ve geri dönüştürülebilmesi için kaynakta toplanmasının çok önemli olduğunu belirtti.
DEEP Projesi Takım Lideri Mihail Dimovski de yaptığı konuşmada, çalıştayda Türkiye’de genişletilmiş üretici sorumluluğunun durumunun ele alınacağını ve mevcut durumu geliştirmek için kullanılacak ekonomik araçların değerlendirileceğini belirtti.
İki gün süren çalıştayda; “AB’de Entegre Atık Yönetiminde Kullanılan Ekonomik Araçlar”, “Türkiye’de Entegre Atık Yönetiminde Kullanılan Ekonomik Araçlar”, “AB Üye Ülkelerinde Depolama ve Yakma Vergisi/Ücreti Uygulamaları”, “AB Üye Ülkelerinde Depozito İade Sistemi (DİS) Uygulamaları”, “Türkiye’de Depozito İade Sistemi (DİS) Hazırlıkları” ve “İspanya'da Genişletilmiş Üretici Sorumluluğu (GÜS), Eko-Modülasyon ve Attığın Kadar Öde (PAYT) Uygulamaları” konularına yönelik sunumlar yapıldı.
Birinci günün sonunda gerçekleştirilen ilk çalışma grubu oturumunda; Türkiye için genişletilmiş üretici sorumluluğu sisteminin değerlendirilmesi amaçlandı. Bu amaç doğrultusunda katılımcılar ülkemizin öncelikli ihtiyaçları ve uluslararası standartlar doğrultusunda bir çerçeve oluşturmak için bir araya geldiler.
İkinci günün sonunda gerçekleşen, ikinci çalışma grubu oturumunda entegre atık yönetimi çerçevesinde farklı ekonomik araçların Türkiye için değerlendirilmesi ele alındı. Bu oturumda depolama/yakma vergisi, depozito iade sistemi, attığın kadar öde ve plastik vergisi uygulamaları gibi ekonomik araçların Türkiye’de uygulanmasına ilişkin ortak çalışma gruplarında katılımcıların görüş ve önerileri alındı.
Özel sektör ve kamu sektörü temsilcilerinin aktif katılımı ile gerçekleştirilen çalışma grubu oturumları çok sayıda yaratıcı fikrin geliştirilmesiyle son buldu.
Yaklaşık 80 kişinin katılımıyla gerçekleşen çalıştayın kapanış konuşması Döngüsel Ekonomi Politikaları Şube Müdürü Salih Eminoğlu tarafından yapıldı. Eminoğlu konuşmasında, katılımcılara teşekkür ederek Türkiye’nin döngüsel ekonomiye geçiş sürecinde atıkların kaynak olarak değerlendirilmesinin öneminden bahsetti ve katılımcıların da öne çıkardığı üzere atıkların kaynağında ayrı toplanmasında ekonomik araçların bütüncül bir yaklaşımla uygulanmasının önemini vurguladı.